El museu de l’arròs

Arturo Férnandez ens explica la visita que l’alumnat de 4t d’ESO vam fer el passat dimecres 16 de desembre al Museu de l’arròs.

El dimecres 16 de desembre els alumnes de 4t d’ESO hem tingut l’oportunitat d’anar a veure com es preparava l’arròs abans de tindre-lo dins de la paella.

Aquest museu va ser un molí d’arròs en el qual cada dia s’extreien milers de quilograms d’arròs preparat per a la seua venda. Ara vaig a explicar quin és el procés de tractament del gra d‘arròs abans de la seua venda en el mercat, però en aquest cas parlaré de com es feia en el molí que vam visitar .

El molí està format per quatre plantes :

4a PLANTA: És la planta on comença tot el procés, l’arròs procedent del diversos camps es trasllada des de la 1a planta fins a la 4a a través d’uns elevadors amb una sèrie de processos que comporten la neteja i, posteriorment, l’escrostonat del gra d’arròs. Tots aquest processos són molt importants per a la qualitat de l’arròs. Es duen a terme amb aquestes màquines:

  • Garbell de Neteja: Neteja les possibles impureses del gra.
  • Triarplai: Separa l’arròs trencat del que no ho està.
  • Caragol sense fi: espenta l’arròs d’una màquina a un altra.
  • Garbell classificador: S’utilitza per a classificar.

3a PLANTA: Com que encara queden molts restes dins dels ciclons l’arròs es porta a uns garbells en les quals es separa l’arròs amb corfa i altres restes del camp. En aquesta planta el procés de neteja ja acaba.

2a PLANTA: En aquesta planta començarà el procés d’escrostonat. En primer lloc es retira l’embolcall dur que protegeix al gra quan està en l’espiga. Així s’obté l’arròs integral, de color marró, ric en vitamines del grup B, minerals i fibra.

1a PLANTA: Està formada per gras magatzems d’arròs separat per 4 categories segons la seua qualitat.

ALTELL: En aquesta planta és on acaba el procés d’escrostonat i és el lloc on es poleix per a què l’arròs tinga eixe color tan blanc.

PLANTA BAIXA: És la planta on s’emmagatzema el producte fins que arribe un comprador o este siga empaquetat.

Com es veu és un treball molt dur que es porta fent a la nostra comunitat des de fa centenars d’anys per una gran quantitat de generacions.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s